Távcsőpark

Jelenleg 7 távcsővel rendelkezik a Csillagda, melyből egy kivételével bármely használható.

Legféltettebb kincsünk a 300 mm-es Newton-szerelésű tükrös távcső, mely az alapítás óta használatban van. Főtükrét anno az Uránia pincéjében csiszolta dr. Kulin Györggyel az alapítónk, Kiss György. Számunkra ez a távcső felbecsülhetetlen értékkel bír, muzeális értékű.

Második legnagyobb távcsövünk egy 200 mm-es Newton-féle tükrös távcső, melyet ajándékba kaptunk. Ezt használjuk a legtöbbet.

Következő távcsövünket használatra kaptuk, amíg a tulajdonosnak nincs rá szüksége. Ez egy 120 mm-es Newton-féle tükrös távcső. Legtöbbször ezt a távcsövet visszük magunkkal bemutatókra.

Legújabb szerzeményünk egy 102 mm-es Makszutov-Cassegrain távcső GOTO mechanikán. Kompakt kis távcső, ám igen kontrasztos képet ad. Kényelmesen szállítható, így ezzel a távcsővel is sokat fogunk bemutatózni!

Szinten muzeális értékkel bír az a 100 mm-es Newton-féle tükrös távcső, melyet ugyanúgy az Urániában csiszolt Kulin Gyurka bácsi és Kiss Gyuri bácsi.

Az egyetlen távcső, melyet nem használunk, a most következő 80 mm-es Newton-féle tükrös távcső, mely szintén felajánlás, azonban még nem sikerült központosítanunk, ezért csak bemutató darabként használjuk.

Legkisebb távcsövünk egy 50 mm-es lencsés távcső, melyet gyakran használunk gyerekek betanítására, hogy hogyan kezeljék a különböző távcsöveket.