A szakkör

A szakkör hivatalosan 1975-ben lett bejegyezve az akkori Czabán Samu Művelődési Otthon szakköri jegyzékébe, azonban már 1974-ben is a Művházban tartott előadásokat Kiss György. Az ötlet viszont sokkal korábbról származik. Már saját otthonának udvarában is tartott észleléseket az érdeklődő fiataloknak, időseknek. A legkorábbi dátum, amit ismerünk – és ezt nevezhetjük a kezdeményezésnek – az 1972-es év. Tehát minimum 3 évet kellett várni arra, hogy nyoma lehessen ennek az ötletnek. Mikor eljött a dokumentáció ideje, ki kellett találni egy nevet, melyet viselni fog a szervezet. Legtöbbször csillagokról szokták elnevezni az amatőrcsillagászati ,,intézményeket”, így ide is egy találó csillagnevet akartak választani. Így esett a választás az Omikron Ceti-re, azaz a Mira csillagra. A Mira jellegzetes, hosszú periódusú változócsillag a Cet csillagképben. Amplitúdója 2,0 és 10,1 fényrend között van. Periódusa 331 nap, távolsága 820 fényév (forrás: Josef Kapesta – Antonín Rükl: Csillagképek atlasza; Gondolat, Budapest, 1975.). És hogy miért pont ez a csillag? Már ezalatt a három év alatt rájött Gyuri bácsi, hogy a taglétszám mindig változik: hol többen, hol kevesebben vannak, hol a fiatalok, hol a felnőttek, hol az idősebbek vannak többen. Mi más név lett volna találóbb, ha nem a legismertebb változócsillag? Később már így tervezték meg a logóját is.

Kiránduláson a Budapesti Planetáriumnál

Már a kezdetek kezdetén célul tűzte ki az alapító, hogy mindig, mikor teheti, megmutassa a szakkörösöknek az ország csillagász-fellegvárait, ezért szinte minden évben szervezett kirándulásokat, hazánk különböző pontjaira. Állandó célpontnak számított a Budapesti Planetárium, az Uránia Csillagvizsgáló, a Kecskeméti Planetárium, a bajai csillagvizsgáló stb. Mi is ezt a hagyományt folytatjuk, minden évben szervezünk szakköri kirándulásokat, minimum egyet, azonban szoktunk rendkívüli kirándulásokat is szervezni, ha valamilyen különleges kiállítás érkezik hazánkba. A legutóbbi ilyen alkalom a Millenárison szervezett GateWay to Space – Űrkiállítás volt.

Vagy épp a Kecskeméti Planetáriumban

2000-ben, Gyuri bácsi halálával minden megváltozott, azonban elköteleztük magunkat, hogy folytatjuk a munkát, ugyanis Ő is ezt kívánta volna. 2004-ben a Csillagda felvette Kiss György nevét, azóta ezen a néven található meg. A névadó ünnepség alkalmából Zombori Ottó tartott előadást, majd ő adta át az új névtáblával ellátott Kiss György Csillagda épületét.

2009-ben a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából – a hagyományok megtartása mellett – ki akartunk találni valami újat. Így született meg a Tavaszi Csillagászati Programsorozat tervezete, mely azóta szintén hagyománnyá nőtte ki magát. Minden évben a Csillagászati Makettkészítő Versennyel kezdődik, melyen általános iskolás gyerekek kiürült flakonokból, konzervekből, különböző tégelyekből készítenek meglepően valósághű maketteket, minden évben, valamely aktuális évfordulóval kapcsolatban. Ezután jön ennek a versenynek az eredményhirdetése, amely alkalmával hívunk valamilyen kiállítást és legtöbbször a kiállító előadása után megnyitjuk a versenyzők és az előadó kiállítását. A záró rendezvény a nagysikerű Csillagászati Akadályverseny, melyre Békés és szomszédos megyei általános iskolák csapatai érkeznek összemérni tudásukat, kreativitásukat, problémamegoldó készségüket és ügyességüket. Több állomáson különböző elméleti és ügyességi feladatokat oldanak meg, majd estére, jó pár kilométerrel a lábukban megtudják, ki volt aznap a legügyesebb. Azonban itt is egy-egy híres előadó bemutatója előzi meg az eredményhirdetést.